To know is to grow | CFA Society VBA Netherlands

Filter resultaten

Categorieen
Tags

Publicaties

594 resultaten
Bull-market? Een afschuwelijke bear-market!
Bull-market? Een afschuwelijke bear-market! in VBA Journaal door

En toen daalde de rente. En daalde de rente verder. De waarde van de beleggingen steeg, en steeg verder. Bull-market, toch?

Pete Chiappinelli: we look for value and buy assets that other investors avoid
Pete Chiappinelli: we look for value and buy assets that other investors avoid in VBA Journaal door

We spoke to Pete Chiappinelli, based at the headquarters of GMO in Boston, about his outlook for markets. GMO is a value investor that does not use the traditional benchmark approach. Instead, GMO looks for asset classes that are undervalued. They do not try to forecast economies or predict the timing of major market shocks.

Seasons, natural disasters and perfect storms
Seasons, natural disasters and perfect storms in VBA Journaal door

Many commentators argue that we are at the end of the cycle. But are we just facing a typical business cycle winter or are we facing a perfect storm? This is a difficult question, since financial markets are the result of human interactions that are fuelled by emotions (such as fear and greed) and group dynamics.

Reflecteert de lage volatiliteit een onderschatting van de risico’s op aandelenmarkten?
Reflecteert de lage volatiliteit een onderschatting van de risico’s op aandelenmarkten? in VBA Journaal door

De Amerikaanse aandelenbeurs beleeft momenteel de op één na langste rally in de geschiedenis en is nu bijna 3500 dagen op rij gestegen zonder grote correctie. De VIX-index – ook wel de fear index genoemd – noteerde in het afgelopen jaar op een waarde ver onder het historische gemiddelde van 20. Beleggers lijken op het eerste gezicht dan ook weinig angst te hebben voor een correctie.

Wat de belegger niet kent eet ie wel
Wat de belegger niet kent eet ie wel in VBA Journaal door

Onderzoek naar het ontstaan en barsten van prijsbubbels in financiële markten vormt een belangrijk onderwerp binnen de financiële economie. Doordat beleggers kuddegedrag vertonen en hun beslissingen niet altijd baseren op fundamentele informatie kunnen prijzen van beleggingen afwijken van de onderliggende fundamentele waarde.

Samenvatting van RBA-scriptie: Factorbeleggen met verplichtingen
Samenvatting van RBA-scriptie: Factorbeleggen met verplichtingen in VBA Journaal door

Er is al veel onderzoek gedaan naar de vergelijking tussen een portefeuille op basis van factorpremies en een ‘standaard’ portefeuille van twee of vier categorieën als benchmark. Er is echter beduidend minder onderzoek gedaan naar een vergelijking van factorportefeuilles ten opzichte van de verplichtingen2 van een gemiddeld pensioenfonds.

De beste strategieën voor de ergste crises
De beste strategieën voor de ergste crises in VBA Journaal door

Het afdekken van aandelenportefeuilles tegen het risico van grote waardedalingen is zeer lastig en duur. Wij laten zien dat het aanhouden, en voortdurend doorrollen, van ‘at the money’-putopties op de S&P 500 een zeer kostbare, maar betrouwbare methode is om tegen neerwaartse marktbewegingen te beschermen.

Capital Returns: Investing Through the Capital Cycle
Capital Returns: Investing Through the Capital Cycle in VBA Journaal door

Veel beleggingsboeken zijn een herhaling van zetten. Belangrijke thema’s als een margin of safety of intrinsic value komen aan bod maar voegen weinig toe aan de kennis van de lezer. Zo niet bij Capital Returns. Capital Returns is een verzameling van beleggingsbrieven geschreven door Marathon Asset Management, een aandelenbelegger uit het Verenigd Koninkrijk.

De toegevoegde waarde van ESG in aandelenportefeuilles opkomende markten
De toegevoegde waarde van ESG in aandelenportefeuilles opkomende markten in VBA Journaal door

De afgelopen decennia is de interesse in Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) enorm toegenomen en bedrijven publiceren steeds meer data over Environmental, Social en Governance (ESG) issues. Naast de toegenomen vraag vanuit beleggers speelt de steeds strengere regelgeving ook een belangrijke rol.

Aligning Asset Owner’s Portfolios to the UN Sustainable Development Goals
Aligning Asset Owner’s Portfolios to the UN Sustainable Development Goals in VBA Journaal door

The UN Sustainable Development Goals (SDGs) require financing of $ 5-7 trillion annually in order to be met by 2030 (UNCTAD, 2014). This can be seen as both a need and an investment opportunity. The opportunity is the result of transforming a challenge into an investable solution.

Sommige landen van de toekomst zullen het altijd blijven
Sommige landen van de toekomst zullen het altijd blijven in VBA Journaal door

Mateloos geïntrigeerd door wat het nu werkelijk was dat de eurozone uiteen leek te doen vallen in een noord- en een zuidflank, begon ik in 2014 aan een zoektocht naar onderliggende oorzaken. Historische en sociaal-economische patronen.

Beleggen in hernieuwbare energie infrastructuur in opkomende landen
Beleggen in hernieuwbare energie infrastructuur in opkomende landen in VBA Journaal door

Sinds december 2016 heeft Pensioenfonds PGB (verder PGB) EUR 80 miljoen geïnvesteerd in een fonds van Actis. Het fonds bevat infrastructuurbeleggingen in opkomende markten, grotendeels (75%) in duurzame energie (renewable energy). In dit artikel laten we de toegevoegde waarde van deze belegging binnen het beleggingsbeleid van PGB zien.

Samenvatting van RBA-scriptie: Strategische Asset Allocatie Pensioenfondsen – Toepassing van het matching-return concept in de praktijk
Samenvatting van RBA-scriptie: Strategische Asset Allocatie Pensioenfondsen – Toepassing van het matching-return concept in de praktijk in VBA Journaal door

De meeste pensioenfondsen hebben een matching- en een returnportefeuille. Het doel van de matchingportefeuille is het bieden van zekerheid door het repliceren van de waardeverandering van de verplichtingen. Het doel van de returnportefeuille is koopkrachtbehoud door het genereren van extra rendement ten opzichte van de nominale verplichtingen.