To know is to grow | CFA Society VBA Netherlands

Filter resultaten

Categorieen
Tags

Publicaties

509 resultaten
Factorbeleggen voor bedrijfsobligaties
Factorbeleggen voor bedrijfsobligaties in VBA Journaal door

De laatste jaren is factorbeleggen sterk in opkomst: het op een systematische manier samenstellen van beleggingsportefeuilles om blootstelling naar een of meer maatstaven (“factoren”) te verkrijgen. Volgens een onderzoek van StateStreet4 groeide het beheerd vermogen in Europese factorfondsen met 39% in 2014, terwijl Russell5 rapporteert dat wereldwijd inmiddels 46% van de grote institutionele beleggers allocaties heeft naar factoren.

De schatkamers van de beleggingstheorie van voor de jaren 50
De schatkamers van de beleggingstheorie van voor de jaren 50 in VBA Journaal door

Vaak wordt aangenomen dat de moderne beleggingstheorie is begonnen met de portefeuilletheorie van Harry Markowitz (1952, 1959). De moderne beleggingstheorie is echter ouder. De geschiedenis van de beleggingstheorie herbergt daarmee ‘verborgen’ schatten. In dit artikel wordt belicht waarom beleggingsanalisten hun vakgebied vaak als een jonge wetenschap beschouwen.

De digitale evolutie van de beleggingsanalyse
De digitale evolutie van de beleggingsanalyse in VBA Journaal door

In dit artikel betogen wij dat het vakgebied van de beleggingsanalyse op dit moment een versnelling ervaart met nieuwe mogelijkheden en innovatiekansen. Beschikbare informatie groeit exponentieel en de technologieën om deze informatie te verzamelen, op te slaan en te analyseren worden gestaag krachtiger. De eerste toepassingen tonen nu ook daadwerkelijk de meerwaarde van nieuwe technologieën voor het uitvoeren van beleggingsonderzoek.

Money, Blood and Revolution door George Cooper
Money, Blood and Revolution door George Cooper in VBA Journaal door

Het is een bekende grap onder economen die stelt dat de examenvragen elk jaar hetzelfde zijn, maar de juiste antwoorden steeds anders. George Cooper, de auteur van ‘Money, Blood and Revolution’, zet met dergelijke ridicule anekdotes de lezer op scherp.

Why options tell you how to make money on stocks
Why options tell you how to make money on stocks in VBA Journaal door

In theory, a stock option should simply reflect expectations that have already been priced in its underlying stock. However, by investigating the option trading measures implied volatility (IV) spread and skew in accordance with recent research, this study evidences that option markets lead stock markets. In particular, the higher the observed IV spread value, the higher the predicted positive excess returns on the respective stock.

“Let all investment analysts be risk managers and the financial world will be a better place”
“Let all investment analysts be risk managers and the financial world will be a better place” in VBA Journaal door

Ja, ik had het mijn vrouw beloofd. Een opbeurend verhaal schrijven over de beleggingsleer. Maar dat gaat zo maar niet, zo blijkt. Ik was nog geen drie zinnen onderweg in deze column of ik raakte al weer van het goede pad. Een rondgang langs Fibonacci, Paccioli, Bernouilli, Knight, Keynes, Graham en Dodd, Markowitz, Sharpe, Fama, Kahneman leidt maar tot één conclusie.

Art and science; Judgement calls increasingly complement mathematical models in asset allocation decisions
Art and science; Judgement calls increasingly complement mathematical models in asset allocation decisions in VBA Journaal door

The interview in this issue of the VBA Journaal is with Roger Urwin of the consultancy firm Towers Watson. Having worked in various positions at Towers Watson over the past 25 years, Mr. Urwin has an extensive experience working with institutional clients from different countries and has been involved in a wide range of investment issues, ranging from optimal asset allocation to ESG incorporation and governance.

Alpha Mapping
Alpha Mapping in VBA Journaal door

De tijd dat institutionele beleggers simpelweg wel of niet geloven in actief management ligt achter ons. Er kan worden betwist of een pensioenfonds nog in staat is om in elke markt te profiteren van marktinefficiënties. Een overschot aan analisten die naar dezelfde bedrijven kijken, in combinatie met high frequency traders die de laatste basispunten wegkapen voor de neus van institutionele beleggers, kunnen dit lastig maken.

De evolutie in het beleggingsvak
De evolutie in het beleggingsvak in VBA Journaal door

Het beroep van beleggingsprofessional is meer dan ooit in ontwikkeling. Maar hoe ontwikkelt het zich de komende jaren? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de kennis en kunde die de belegger en adviseur in huis moet hebben? Deze bijdrage plaatst de VBA opleiding in een breder perspectief en kijkt vooruit naar de verdere ontwikkeling hiervan.

Beleggen met meer inzicht
Beleggen met meer inzicht in VBA Journaal door

Gedurende de 2007-2009 crisis werkte spreiding over assets niet of nauwelijks als bescherming tegen beleggingsverliezen. Juist toen beleggers de sterkste behoefte hadden aan die bescherming, daalden bijna alle assets tegelijk in waarde. Analyse achteraf suggereert dat de rendementen op veel assets gedreven werden door dezelfde rendementsbronnen of factoren. In dit artikel bespreken we hoe een belegger het concentratierisico met een heatmap kan verhelderen en hoe hij dit risico in de asset allocatie kan verwerken.

Transparantie over pensioen: een vergelijking tussen verzekeraars en pensioenfondsen
Transparantie over pensioen: een vergelijking tussen verzekeraars en pensioenfondsen in VBA Journaal door

De toekomst van ons pensioensysteem staat ter discussie. Veel pensioenfondsen hebben al lang niet meer geïndexeerd en in een aantal gevallen is er al gekort. Feitelijk is er sprake van een CDC-systeem waarbij de deelnemer zelf het beleggingsrisico draagt. De vraag is dan wat de voordelen zijn van een collectief systeem met solidariteit tussen generaties ten opzichte van een stelsel bij private verzekeraars op individuele basis.

Gerben Everts: transparantie is geen doel maar een middel
Gerben Everts: transparantie is geen doel maar een middel in VBA Journaal door

De AFM heeft als een van haar belangrijke taken het bevorderen van transparantie op financiële markten. Met AFM bestuurder Gerben Everts bespraken wij drie onderwerpen: de transparantie van financiële producten, de rol van de accountants bij het faciliteren van transparantie en de transparantie van de toezichthouder zelf.

Transparantie positief voor klanten, maar te eenzijdige focus op kostentransparantie
Transparantie positief voor klanten, maar te eenzijdige focus op kostentransparantie in VBA Journaal door

De afgelopen jaren is er een belangrijke stap gezet in het transparant maken van de kosten van beleggen. Dit heeft ervoor gezorgd dat particuliere klanten veel kostenbewuster zijn geworden en dat de financiële sector (niet alleen de banken en onafhankelijke vermogensbeheerders, maar ook de asset management industrie) meer toegevoegde waarde moet leveren en deze ook beter zichtbaar moet maken.