To know is to grow | CFA Society VBA Netherlands

Filter resultaten

Categorieen
Tags

Publicaties

509 resultaten
Aandeelhouderswaarde van de accountant
Aandeelhouderswaarde van de accountant in VBA Journaal door

Medio september organiseerden de VBA, NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) en Eumedion een seminar met als thema de aandeelhouderswaarde van de accountant. Als voorbereiding op deze middag werden interviews gehouden met invloedrijke wetenschappers, beleggers, accountants en bestuursleden.

De z-score: naar de geest of naar de letter?
De z-score: naar de geest of naar de letter? in VBA Journaal door

In de wet voor de z-score wordt voor de rendementsberekeningen verwezen naar “daartoe opgestelde richtlijnen van de Vereniging van Beleggingsanalisten”. Het rekenwerk zit dus meestal wel goed. In de praktijk zijn er echter vaak grote interpretatieverschillen rondom datgene waaraan gerekend moet worden. Afhankelijk van de interpretatie behaalde een pensioenfonds een flinke outperformance dan wel een zware underperformance.

Liability-based Benchmarking
Liability-based Benchmarking in VBA Journaal door

Investment managers are very familiar with market-based benchmarks that are used in the context of traditional fixed-income and equity portfolios. These benchmarks reflect the strategic direction of the respective portfolios and play a crucial role in both the risk analysis of the portfolio and the performance evaluation of the manager. Moreover, these benchmark portfolios are based on well-defined rules and typically use tradeable market instruments.

Low Volatility Equity Strategies – The Greatest Anomaly in Finance?
Low Volatility Equity Strategies – The Greatest Anomaly in Finance? in VBA Journaal door

Traditional finance is based upon the idea that risk is rewarded with higher average returns. It may surprise many investors to learn, however, that over the past 40 years U.S. portfolios comprised of high-risk stocks have substantially underperformed their lower-risk counterparts. This so-called low-volatility anomaly offers intriguing potential opportunities for investors.

Hoe hoog ligt de lat voor high yield?
Hoe hoog ligt de lat voor high yield? in VBA Journaal door

Hoe komt het toch dat zo weinig actieve high yield-managers hun index kunnen verslaan? En dat ook passieve managers achterblijven bij hun index? In dit artikel betogen we dat een high yield-index niet zomaar te gebruiken is als benchmark voor het evalueren van portefeuillerendementen. We bespreken eerst een aantal specifieke kenmerken van high yield-obligaties, zoals het hoge couponpercentage en de geringe liquiditeit.

Een analyse van de rendementen en risico’s van fundamental indexation
Een analyse van de rendementen en risico’s van fundamental indexation in VBA Journaal door

Passief beleggen maakt een sterke groei door. Bij passief beleggen wordt van alle aandelen in de index een op basis van marktkapitalisatie gewogen portefeuille gemaakt. Ten opzichte van actief beleggen leidt dit tot een goede performance en lage beheerkosten. Aan passief beleggen zijn mogelijk ook nadelen verbonden. Dit is het geval wanneer de markten inefficiënt blijken te zijn.

Michael Damm over benchmarks: Benchmarks mogen het gewenste beleid niet verstikken
Michael Damm over benchmarks: Benchmarks mogen het gewenste beleid niet verstikken in VBA Journaal door

Michael Damm is hoogleraar risk management aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast is hij CIO van UBS Nederland. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid en deelverantwoordelijk voor het risicobeheer. Omdat hij zowel in de praktijk als de toegepaste wetenschap actief is, voerde het VBA journaal een gesprek met hem over het gebruik van benchmarks.

Endgame: the end of the debt supercycle and how it changes everything
Endgame: the end of the debt supercycle and how it changes everything in VBA Journaal door

Heel toepasselijk heeft het boek ‘Endgame’ van John Mauldin en Jonathan Tepper als motto het uitstekende advies van een van de grootste schakers ooit, José Raúl Capablanca: “Om je spel te verbeteren moet je voor alles het eindspel bestuderen”. En aan het eindspel in de schulden-super-cyclus die meer dan zestig jaar geleden begonnen is, zijn we bijna toe.

Mensen rennen te hard de verkeerde kant uit
Mensen rennen te hard de verkeerde kant uit in VBA Journaal door

Met de publicatie van zijn boek ‘Controle is goed, vertrouwen nog beter’ vestigde Kees Cools zijn reputatie als specialist op het gebied van flexibele beloningen. Hij vond in dit boek relaties tussen de grote boekhoudschandalen die de financiële markten in de nasleep van de internethype teisterden. Cools legde opmerkelijke verbanden.

Are performance fees beneficial to mutual fund investors?
Are performance fees beneficial to mutual fund investors? in VBA Journaal door

Bonuses and incentive fees have raised considerable debate since the global financial crisis of 2008. Public and media are skewed towards the opinion that incentive fees for CEOs, bankers and asset managers have led to excessive risk taking and are not in the interests of clients.

De goede bewaker aan de Zuidas
De goede bewaker aan de Zuidas in VBA Journaal door

Het jaarlijkse seminar dat Eumedion, VBA en NBA (voorheen NIVRA) samen organiseren is een mooi voorbeeld van synergie in het VBA netwerk. Eumedion is dan ook een goede bekende van de VBA. Zodra het thema van dit VBA Journaal – variabele beloning – het licht zag, was de keuze om Eumedion in deze rubriek aan het woord te laten snel gemaakt.

Hoog tijd voor een uniform beloningsbeleid binnen Europa!
Hoog tijd voor een uniform beloningsbeleid binnen Europa! in VBA Journaal door

De afgelopen tien jaar is er bij beursgenoteerde ondernemingen steeds meer aandacht gekomen voor de bestuurdersbeloning en dan vooral het variabele deel van deze beloning. De gestegen aandacht lijkt gelijk op te zijn gegaan met de toegenomen complexiteit.

Variabele beloning in vogelvlucht: debat, achtergrond en vooruitblik
Variabele beloning in vogelvlucht: debat, achtergrond en vooruitblik in VBA Journaal door

Is de financiële crisis veroorzaakt door perverse prikkels die variabele beloning losmaakt bij beleggers en bankiers? En als deze perverse prikkels worden aangepakt, krijgen we dan een robuuster en financieel systeem? Dit artikel geeft een overzicht van het variabele beloningsdebat in het vermogensbeheer.