To know is to grow | CFA Society VBA Netherlands

Filter resultaten

Categorieen
Tags

Publicaties

509 resultaten
Nederland moet weer durven
Nederland moet weer durven in VBA Journaal door

Bij het begrip innovatie in de financiële sector kun je jezelf maar moeilijk iets tastbaars voorstellen. Bij ‘echte’ innovatie doemt al snel een beeld op van laboratoria waarin slimme onderzoekers ingewikkelde experimenten doen of dat van ijverige studenten die een zonneauto uitproberen. Bovendien roept innovatie in de financiële sector ook minder positieve associaties op.

Integriteit op Beursplein 5
Integriteit op Beursplein 5 in VBA Journaal door

Op 1 september 2010 ging DSI naar de beurs. Dat wil zeggen: de organisatie verhuisde naar Beursplein 5 te Amsterdam. Evenals de VBA. De nieuwe buren van de VBA in de schijnwerpers.

Next Generation Defined Benefit Scheme
Next Generation Defined Benefit Scheme in VBA Journaal door

Although the Dutch Pension System is considered to be an efficient and high quality system various threats are undermining the future of this system. This paper explores an alternative form of pension set up retaining the benefits of the current system and using financial engineering to counter threats. The proposed system is essentially a collectively executed Defined Contribution system, but is designed to align the needs of the various stakeholders in a pension plan.

Vernieuwde regelgeving private equity: effectief of contra-productief?
Vernieuwde regelgeving private equity: effectief of contra-productief? in VBA Journaal door

Op 11 november vond de Ronde Tafel bijeenkomst, gehouden door de Werkgroep Private Equity, plaats in het kantoor van de VBA op Beursplein 5. Deelnemers aan de discussie afkomstig uit de diverse betrokken “beroepsgroepen” gaven hun mening over recente ontwikkelingen in de private equity industrie, met name met betrekking tot regelgeving en governance.

The Currency Exchange Fund: innovatie is in beweging blijven
The Currency Exchange Fund: innovatie is in beweging blijven in VBA Journaal door

In Amsterdam huist een uniek fonds dat onlangs met succes de afronding van de eerste fase van haar ontwikkeling heeft kunnen vieren. The Currency Exchange Fund N.V. (TCX) had in 2007 haar first close en is commercieel gestart in februari 2008.

IMQubator: Innovation in seeding Hedge Fund Managers
IMQubator: Innovation in seeding Hedge Fund Managers in VBA Journaal door

Innovation is a word often used to grab the attention of prospective investors. However, the actual benefits to investors, expressed in riskreward terms, of being innovative are sometimes less easy to describe. Why? Because evaluating new investment strategies requires other skills and tools than evaluating those with a long track record.

Het rendement van duurzaam vastgoed
Het rendement van duurzaam vastgoed in VBA Journaal door

De belangstelling voor duurzaamheid binnen de vastgoedsector neemt fors toe. De laatste paar jaar is duurzaamheid een vast onderwerp tijdens toonaangevende vastgoed conferenties als MIPIM of Expo Real. Europees overkoepelende vastgoedassociaties als INREV1 (privaat vastgoed) en EPRA2 (beursgenoteerd vastgoed) hebben ‘Sustainability Comités’ opgericht om haar leden meer ondersteuning en inzicht in ‘best practices’ te verschaffen.

Ronde Tafel bijeenkomst: duurzaam vastgoed in opkomst
Ronde Tafel bijeenkomst: duurzaam vastgoed in opkomst in VBA Journaal door

De Commissie Duurzaam Beleggen van de VBA ziet een verschuiving van het louter ontwikkelen van beleid op het gebied van duurzaam beleggen naar een meer praktische invulling in de portefeuilles van steeds meer institutionele beleggers.

Keuze tussen actief en passief beheer: een actieve keuze!
Keuze tussen actief en passief beheer: een actieve keuze! in VBA Journaal door

Voor veel beleggers is de afweging tussen actief en passief beheer een zeer actueel vraagstuk. Dit wordt vooral ingegeven door het steeds groter kostenbewustzijn dat leeft onder beleggers en wordt bovendien versterkt door de teleurstellende resultaten van veel actieve vermogensbeheerders in 2008.

ALM-modellen na de kredietcrisis
ALM-modellen na de kredietcrisis in VBA Journaal door

De kredietcrisis heeft een grote impact gehad op de dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen. Was eind 2007 de financiële positie van de meeste fondsen nog zodanig goed dat ook het verlenen van indexatie geen enkel probleem opleverde, een jaar later waren vrijwel alle pensioenfondsen verplicht een herstelplan te schrijven en aanvullende maatregelen te nemen.

Liquiditeit voor Private Equity: Secondaries
Liquiditeit voor Private Equity: Secondaries in VBA Journaal door

Beperkte liquiditeit is een van de belangrijkste kenmerken van private equity (PE) voor beleggers in deze beleggingscategorie. Veel investeerders hebben dat in de recente crisis aan den lijve ondervonden. Er bestaat weliswaar een secundaire markt voor belangen in private equity fondsen (‘secondaries’) die qua omvang in recente jaren sterk gegroeid is, maar gedurende de crisis zijn weinig belangen van eigenaar gewisseld.

Implementatierisico’s van pensioenfondsen in perspectief
Implementatierisico’s van pensioenfondsen in perspectief in VBA Journaal door

Pensioenfondsbestuurders zijn zich sinds 2008 veel beter bewust van het implementatierisico dat een fonds loopt bij de uitvoering van beleid. Maar met hoe dit goed beheerst kan worden worstelen ze nog steeds. Meer specificeren en controleren lijkt het antwoord maar kan het tegenovergestelde resultaat opleveren. Managementtheorie suggereert dat duidelijkheid over doelen, en een breed draagvlak realiseren effectiever werkt.

Beleggen op de golven
Beleggen op de golven in VBA Journaal door

Veer, Gerhard ter & Peter Vermeulen, Beleggen op de golven. Een studie naar vijf golven in de economie met twee beleggingskaarten: illustratie van twee visies op de toekomst, (Antwerpen/Apeldoorn, 2010). ISBN 978-90-441-2360-9.