Nederlandse Beroepsvereniging van Beleggingsprofessionals
Mijn lidmaatschap

‘How the billionaire CEO of SpaceX and Tesla is shaping our future’

Terug naar laatste publicaties

Geboren in Zuid-Afrika, Elon Musk is de ondernemer, investeerder en visionair achter PayPal, SpaceX, Tesla, Solar City en meer recentelijk Hyperloop. Musk wil de planeet redden; mensen moeten de mogelijkheid krijgen om naar Mars te gaan. In de tussentijd wil hij door bureaucratie verlamde en door regels ingedutte industrieën ontwrichten, elk onderdeel van de waardeketen verbeteren en geld verdienen. Iedereen moet weten wat ie doet en waarom ie het doet. Gek of visionair? Waarschijnlijk beide, maar duidelijk zijn hang naar perfectie en innovatie, opoffering en totale overtuiging, liefde voor technologie en de bereidheid om alles maar dan ook alles te verliezen op weg naar zijn einddoel. Volledige zelfoverschatting en arrogantie of gewoon dieper inzicht in de materie dan wie dan ook? Mensen over de klif heen jagen zonder scrupules of het haast onmogelijke uit ze halen? Waarschijnlijk ook weer beide.

Musk arriveerde in de US in 1992 zonder een cent op zak te hebben en zette Zip2 op, een voorloper van Google en Yelp. Mid 90er jaren verkocht hij het bedrijf voor USD 307m en werd multimiljonair op zijn 27e. Na hier en daar wat playboy-activiteiten zette hij X.com op, hetgeen overging in PayPal. De verkoop van PayPal aan Ebay maakte van Musk een miljardair. Hierna volgden SpaceX – de eerste private raketbouwer –, Tesla – de elektronische autofabrikant –, SolarCity – de batterij producent – en recentelijk Hyperlook – een kruising tussen een ‘trein en tube’ om passagiers van LA naar Silicon Valley te schieten.

Musk heeft een fortuin van USD 15bn vergaard, maar denkt er geen seconde over na om te stoppen. Op weg naar dit fortuin heeft ie talloze keren langs de afgrond gebalanceerd maar door een haast megalomane wil en overtuigingskracht heeft ie er keer op keer voor gezorgd dat zijn bedrijven leidend werden in hun sectoren.

Als Bill Gates en Steve Jobs een kind zouden krijgen, dan zou de jongen waarschijnlijk Elon Musk heten. Musk wordt gezien als de ‘next best thing after Jobs’, maar het boek gaat niet voorbij aan zijn haast autistische manier van opereren. Je haat de man of je bent overtuigd van zijn visie en mogelijkheid om de wereld ten goede te veranderen. Ik behoor bij de laatste groep.

Momenten van reflectie sommen mijn leerpunten op:

Risico management. Standaardgedachtes als risico is de kans op een event keer de uitkomst van dit event. Of: door diversificatie verminder je het totale risico van je (bedrijven)portefeuille. Of: risico wordt gekenmerkt door een verzameling van uitkomsten die al dan niet een bekende kansfunctie vormen. Dit geldt allemaal niet voor Elon Musk, op geen enkele manier. Zoals velen weten stamt het woord risico af van ‘risicare’ oftewel ‘durven’. Het kan tegenvallen maar het kan ook zeker meevallen en afhankelijk van visie, inzicht, geluk of manipulatie kunnen uitkomsten ook daadwerkelijk in je voordeel werken. Het lijkt erop dat Musk zoveel inzicht heeft in de materie – zoveel meer dan anderen – en bereid is om hier helemaal voor te gaan, dat “andere uitkomsten” gewoon niet zullen uitkomen. Wellicht een naïeve manier om naar het begrip risico te kijken, maar toch.

De kunst van innovatie. Het hele boek is doorwrocht van voorbeelden die leiden tot efficiency. Musk wil niet afhankelijk zijn van cross border outsourcing, maar probeert alle componenten zelf beter, sneller en kost efficiënter te maken en in de tussentijd bedrijfsprocessen te optimaliseren. Een en ander leidt wel tot 20-urige werkdagen en burn-outs van employees en ‘het is nooit goed genoeg’ attitudes van Musk.

Waarom zou iemand je volgen? Musk heeft duidelijk visie, heeft kennis van zaken op elk onderdeel van productie, heeft een onnavolgbare overtuigingskracht die steeds net op tijd leidt tot de benodigde funding en inzet. Pure inzet. Hiertegenover staan een ziekelijke hang naar perfectie, horkerigheid, ongevoeligheid, een haast paranoïde gevoel dat ie moet overleven en zijn concurrenten letterlijk kapot moet maken. ‘He doesn’t take prisoners, maar levert wel. Velen willen hier zich bij aansluiten.

Een boek om te lezen.

in VBA Journaal door

Download
Abonneer op onze nieuwsbrief